I Just Want To Make Love To You…

Iedereen of toch heel velen onder ons hebben de Coca-Cola promo clip gezien in 1996 waarbij de secretaresses mekaar verwittigen om tijdens de break de atletische bouwvakkers aan het raam te bekijken:

De song “I just want to make love to you” werd gezongen door Etta James, maar de song zelf die door velen gecoverd werd (ik ken 132 versies) werd geschreven door Willie Dixon.  De originele uitvoering was van Muddy Waters in 1954, maar wat weinigen weten is dat het lied gecomponeerd werd door de grandioze Willie Dixon. Wie nog nooit gehoord heeft over deze uitzonderlijke man, moet zijn naam maar eens Googlen, hij zal versteld staan hoeveel topartiesten uit de jaren ’60 schatplichtig zijn aan deze man, en dat waren niet van de minsten, zoals The Rolling Stones met hun uitvoering van “Little Red Rooster”. Als notoire bewonderaars van de Chicago Blues trokken ze naar de Chess studio om daar de “lucht” op te snuiven. Hun verwondering was totaal toen ze aan de klusjesman-schilder uitleg vroegen en bleek dat dat Muddy Waters was, uitgerekend het uithangbord van de blues met als hits: The Hooche Coochie man,  You need love, Just make love to me, allemaal composities van….jawel Dé Willie.

Willie deed bijna alles, piano, basspeler, arrangeur, bandleader van de studio-muzikanten, componist en zakenman, want hij had zijn zaakjes goed op orde door een muziekfirma te stichten: The Hoochie Coochie Music, heden ten dage gerund door BMG. Wie ook zijn “genius” erkende was de Rock ’n Roll pionier Chuck Berry. Sla er zijn discografie maar op na en je zal Dixon aantreffen als bassist op vele nummers zoals Maybellene, Thirty days, No money down, Brown eyed handsome man, You can’t catch me ….

Wie de man zelf aan de bas bezig wil zien:

Mijn adoratie voor deze invloedrijke blues-pionier begon toen ik zijn compositie hoorde: “I love the life I live”. Het werd meteen mijn lijflied:

Dit is zijn eigen heruitgave op de cd Hidden Charms, bekroond met een Grammy in 1988. Wie deze cd in zijn bezit wil krijgen, moet er wel een goeie vijftig euro voor veil hebben. Vergis u niet, via Amazon is het goedkoper, maar de verzendkosten bijgerekend, kom je op hetzelfde uit.

Ik weet niet meer welk jaar het was toen op de Antwerpse boekenbeurs mijn oog viel op een klein boekje met de titel: You can’t judge a book by the cover, wat wilde zeggen dat er meer schuilt achter een hoesje, refererend naar originals van songs. Het was de eerste editie uit 1987 van Arnold Rypens’ Originals boek(*). Inmiddels gaf hij 5 edities uit en kun je het ook raadplegen op internet. Waarom vermeld ik dit? De titel was een lied van jawel…Willie Dixon, wat meteen aangeeft welke waarde ook Rypens aan Dixon’s repertoire geeft.

Eén van de opmerkelijkste covers vind ik nog altijd Whole lotta love van Led Zeppelin, die hun riff gingen zoeken bij You need love van Dixon, alhoewel zij Dixon niet erkenden als componist en hun eigen naam claimden voor auteursrechten:

Voor wie zich afvraagt hoe de Stones kennis maakten met het repertoire van Dixon, de voormalige sparringpartner van wereldkampioen boksen Joe Louis: het was hun eerste manager Giorgio Gomelsky, eigenaar van de Crawdaddy Club waar de Rolling Stones het huisorkestje was, en die Amerikaanse bluesbands naar de UK haalde, onder andere Willie Dixon in 1963 en 1964. Bij deze gelegenheden liet Dixon tapes achter van hem, waarvan de Stones gretig gebruik maakten. The Yardbirds waren de opvolgers van de Stones, die ook door de bluesmicrobe aangestoken werden, vooral Eric Clapton. De blues waren de wortels van de Amerikaanse muziek en Willie maakte daar deel van uit.

(*) Arnold Rypens uit Boom is een radiopresentator, bluesliefhebber en reisorganisator naar Amerika. Alles begon toen zijn dagelijks radioprogramma Pili Pili rond halfnegen veel publieke respons kreeg, waarin hij op zoek ging naar de herkomst van elke song. Tijdens het Blues Peer festival vulde hij als d.j. de gaten op om de formaties de tijd te geven om plaats te maken voor de volgende muziekgroep die zich dan opstelde. https://www.originals.be/nl