De ene Shorty Long is de andere niet

Elke muziekliefhebber linkt de naam Shorty Long aan de hit “Here Comes the Judge”, maar er is nog een tweede Shorty Long, die piano speelde op de eerste RCA-studio-opnames van Elvis Presley in het jaar 1956.

De jongste van de twee was de Amerikaanse soulzanger, Frederick Earl Long, geboren in het Amerikaanse Birmingham op 20 mei 1940. Frederick werd opgemerkt door Gwen Gordy (zus van Berry) en haar man Harvey Fuqua. Zij brachten hem bij Berry’s Motown label, waarop hij zijn eerste opname maakte “Devil with the Blue dress on”, later bekend geworden door Mitch Ryder and the Detroit Wheels. Maar Shorty, zoals hij zich liet noemen, had zijn grootste hit in juli 1968 met “Here Comes the Judge”, en bereikte hiermee de 8ste plaats van de Bilboard 100. Helaas verdronk hij een jaar later op 29 juni samen met zijn vriend toen zijn boot crashte op de Detroit rivier in Michigan.

De oudste Shorty Long heette eigenlijk Emidio Vagnoni en werd geboren op 31 October 1923 in Reading, Pennsylvania. Hij begon op 14-jarige leeftijd klassieke muziek en viool te studeren. Later speelde hij ook accordeon en country viool (fiddle). Als tenor nam hij verschillende singles op in de jaren ’40 en als leider van The Santa Fe Rangers trad hij op in de film “Powder River Gunfire” in 1948. Samen met zijn vrouw Dolly Dimples trad hij op in country-muziekshows in Pennsylvania waar hij zich gesetteld had. En zoals reeds gezegd, speelde hij piano op de eerste RCA-singles van Elvis. Shorty overleed op 25 October 1991.