Heb je al eens gekeken wat er op elke ritssluiting staat?


Wedden dat je nu gaat kijken omdat je daar nog nooit naar gekeken hebt?

De kans dat je een kledingstuk draagt met een ritssluiting van het merk YKK is één op twee, omdat het Japanse Yoshida Kogyo Kabushikikaisha (YKK) de helft van alle ritssluitingen ter wereld maakt.

Nochtans is het een Amerikaan Whitcomb L. Judson de uitvinder die het kleinood demonstreerde op de Wereldtentoonstelling van 1893 in Chicago, maar het lukte hem niet om te commercialiseren.

Een Zweeds-Amerikaanse ingenieur Gideon Sundback verbeterde de uitvinding en noemde die “zipper”, maar het was de bekende B.F. Goodrich Company (van de banden) die zijn versie in 1923 introduceerde in rubberlaarzen voor het Amerikaanse leger.

De Amerikanen domineerden de markt voor ritsen en produceerden wereldwijd 7 op de 10 ritsen met het bedrijf Talon, maar het bedrijf dacht dat zijn monopoliepositie onaantastbaar was en verloor in een decennium de helft van zijn marktaandeel omdat ze de kansen niet zagen, die  Japanners wel zagen. Deze laatsten innoveerden, en boorden de handtassen- en reiskoffersmarkt aan, en gingen wereldwijd, terwijl de Amerikanen zich beperkten tot hun eigen continent.

Yoshida Kogyo Kabushikikaisha startte in 1964 de productie van ritsen in het Nederlandse Sneek. Al snel wist het merk YKK de prestigieuze modehuizen Louis Vuitton en Tommy Hilfiger aan zich te binden en hun trein was vertrokken. Ze openden 100 filialen in 73 landen.

Maar de chinezen bleven ook niet bij de pakken zitten en het bedrijf SBS snoepte steeds meer klanten af van YKK, omdat ze aan goedkopere prijzen leverden aan Adidas en Decathlon. SBS dateert van 1984 en richt zich met de namen YCC, YQQ en nog andere drieletterafkortingen op een markt van goedkopere kledij. Ondertussen heeft uitdager SBS zich beter georganiseerd en hun productieproces verbeterd, waardoor de markt nu meer een duopolie geworden is. Maar YKK laat zich niet kisten en valt nu ook het goedkopere marktsegment aan dat voorheen uitsluitend voor SBS was. En de Japanners hebben in de eerste succesvolle jaren toen ze alleenheerser waren een financiële oorlogskas opgebouwd. De oorlog is nog altijd bezig.

En, heb je nu al eens gekeken wat erop staat?