De Mens Neil Armstrong

Wie was Armstrong en waarom werd hij juist uitgekozen om als eerste mens voet op de maan te zetten?

Neil was als 9-jarig jochie al bezeten van vliegtuigen. En na zijn studies aan de universiteit,  trad hij toe tot het leger bij de marine en diende als piloot in Noord-Korea en solliciteerde bij de Nasa waar hij aangenomen werd. Hij huwde met Janet en kreeg eerst twee kinderen, Rick en een meisje Karen, dat hij “muffie” noemde naar muffin.. Op 2-jarige leeftijd kreeg ze een hersentumor die ongeneeslijk bleek, waaraan ze stierf uitgerekend op de dag dat ze getrouwd waren. Daarom vierden ze nooit nog hun huwelijksverjaardag. Neil die al een introverte mens was, werd nog stiller. Als troost stelde hij zijn kandidatuur voor astronaut. Daarna kregen ze nog een derde kind, zoon Mark. Ondertussen werkte Neil zes en een halve dag per week, 14 uur per dag, zodat Janet er veelal alleen voor stond met de opvoeding van de kinderen. Als hij thuis was, vertroetelde hij hen en was hij er voor hen. Maar na 38 jaar huwelijk hield Janet het voor bekeken en reageerde ze op zijn manier: ze liet een briefje achter op de keukentafel met de boodschap dat ze een echtscheiding eiste. Neil accepteerde en leerde nadien zijn tweede vrouw Carol kennen die kennelijk beter bij hem paste omdat hij zei: “nu heb ik een vrouw die nog minder zegt dan ik, waarschijnlijk de enige vrouw ter wereld”. Volgens eigen zeggen was zij de vrouw van zijn leven. Ondertussen werkte Neil verder en riskeerde meermaals zijn leven waaraan hij telkens op het nippertje ontsnapte. De eerste keer kwam hij in de problemen in een testvlucht met de X51, een raketvliegtuig. Een tweede maal toen hij de maanlander uittestte op aarde en een brand onstond en onmiddellijk daarop explodeerde. Neil gebruikte zijn schietstoel om zich te redden. Een derde maal tijdens een ruimtereis toen hij een koppeling met een andere module Agena moest bewerkstelligen, wat lukte, maar na de koppeling begon het geheel te tollen tegen één omwenteling per seconde. Neil werd bijna bewusteloos maar kon toch op de laatste moment de koppeling ongedaan maken en kon heelhuids naar aarde terugkeren. Hiermee redde hij ook het leven van zijn medereiziger.  Zijn koelbloedigheid had hem gered en gaf de doorslag om hem als leider te maken van het driemanschap dat de reis naar de maan zou maken.. Daarna moest beslist worden wie als eerste de stap op de maan mocht maken, de bescheiden Armstrong of Buzz Aldrin, die graag in de schijnwerpers stond. De Nasa koos voor Armstrong. 

Na hun terugkeer op aarde was hij op slag een icoon geworden, werd Neil nationaal gelauwerd en dat werd voor de introverte Armstrong opnieuw problematisch. Hij kon de roem niet verdragen en wilde terugkeren naar de anonimiteit van voorheen. En na twee jaar nam hij ontslag bij de Nasa, waar hij ook gebruikt werd als “promotie”man om steeds grotere budgetten los te weken bij de politiek en dit niet overeenstemde met zijn attitude in het leven. Zo heeft men hem eens een aanbod gedaan van 1 miljoen dollar voor 100 handtekeningen dat hij flagrant afwees. Hij werd universiteitsprofessor.

In de herfst van zijn leven kreeg hij op zijn 82stehartproblemen en moest een ingreep ondergaan, die lukte. Maar twee weken daarna traden er complicaties op waaraan hij bezweken is. Armstrong werd met militaire eer begraven.